Friday, 5 September 2014

PENYERAHAN TUGAS SEORANG PENSYARAH

Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan Salam 1 Malaysia

Alhamdulillah, ini merupakan entry pertama saya dalam bulan September.


Mulai minggu ini, saya agak free sikit, sebab saya dah direhatkan untuk mengajar.

So sekarang ni, saya just fokus untuk siapkan kerja-kerja di office untuk diserahkan kepada pengganti saya.

Perlu habiskan semua tugasan bagi separuh semester ke-2 ni.

Perlu siapkan soalan kuiz.
Perlu siapkan soalan latihan.
Perlu siapkan soalan peperiksaan akhir.

-----------------------------------------

Opssss, ada yang tertanya-tanya ye apa kerja saya???

Hihihih.

Saya merupakan seorang pensyarah di sebuah kolej swasta di Kuching.
Dan saya pula mengajar subjek Matematik.



Kolej kami ni menawarkan beberapa jurusan seperti Pengurusan Pertanian (Plantation Management), Kejuruteraan (Engineering), Jahitan (Tailoring), Jururawat (Nursing) dan juga Information Technology.


Dan kesemua jurusan ini, mengambil sekurang-kurangnya 1 subjek Matematik sepanjang pengajian, kecuali Jurusan Jahitan dan Jururawat.


Ehhh...ehh... kenapa nak perlu serahkan tugasan bagai?

Kerana saya tengah menghitung hari untuk menanti kehadiran seorang insan yang bertuah yang telah dikurniakan Allah untuk berjuang bersama kami suami isteri.

Hihih.

In shaa Allah


-----------------------------------------

Berbalik kepada penyerahan tugas saya kepada pensyarah sambilan yang baru.


Saya sebenarnya berasa sangat berat hati.


Ini adalah kerana, saya belum sempat mengenali setiap pelajar saya pada semester ini.
Saya hanya bersama-sama mereka lebih kurang sebulan lebih sahaja.


Even nama mereka pun saya tak sempat ingat semua lagi.


Mereka dalam satu kelas mempunyai pelbagai kaum, bangsa dan agama menyebabkan saya sukar untuk mengingati nama-nama mereka.


Kerana, selain daripada nama mereka yang susah untuk disebut, ada yang muka macam Cina, tapi nama Iban...


Ada yang muka Melayu, tapi berbangsa Melanau...


Ini yang menyebabkan saya keliru.

Hihihihi. boleh pulak yerr seorang pensyarah tidak mengingati anak-anak didik nya.


Antara kaum-kaum yang terdapat di Sarawak


Selain itu, untuk serahkan mereka kepada "orang baru" menyebabkan mereka akan mengambil masa untuk mencapai keserasian antara satu sama lain.

Ini akan menganggu kosentrasi mereka dalam kelas.

Mungkin cara pengajaran dan pembelajaran berbeza bagi setiap orang...


Tak palah, saya sangat yakin, kedua-dua pihak, samada pensyarah sambilan tersebut  mahupun pelajar saya akan bekerjasama dengan sangat baik.


Minggu lepas, minggu terakhir bulan Ogos, apabila saya masuk ke satu kelas ni.

Saya ada meninggalkan beberapa pesanan kepada mereka, dan yang paling ketara terjelas kekecewaan di raut wajah mereka apabila saya berkata,

"Madam tak nak jumpa kamu semua lagi semester depan".

Ini bukan bermakna, saya benci mereka.

Apa yang saya maksudkan adalah, saya tak nak mereka gagal dalam subjek ini dan ambil semula di semester depan.

Kemudian, mereka kembali ceria.

Saya rasa sangat terharu, seorang demi seorang pelajar saya ni...

Datang kepada saya, kami bersalaman dan mereka mendoakan semoga kelahiran tersebut nanti semuanya selamat.

Walaupun mereka bukan seagama dengan kita...

Walaupun tradisi dan kaum kami berbeza...

Mereka sangat menghormati saya...

Sangat jarang saya dilayan sebegitu.

Saya doakan semoga semua pelajar saya, cemerlang dalam subjek Matematik dan subjek-subjek yang lain.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...