Friday, 20 December 2013

Membaca.. Membaca... Membaca... Membaca... dan akhirnya Menulis...


Hye semua..

Assalamualaikum w.b.t

Apa tu membaca..membaca..membaca...membaca.. dan akhirnya menulis....??

Sini fie nak cerita...

Dah bertahun2 dah, since study kat UKM dulu, asyik baca blog member2 jer.. blog jiran bilik sekolah, blog geng sekolej, blog lecturer (di mana die uploadkan nota2), blog kawan2 lama.. Konon nya nak tahu aktiviti semasa diorang kan... Kalu nak menharapkan facebook and friendster jer masa tuh,. dapat tengok gambar jer.. takde sangat cerita pasal aktiviti2...Baca blog orang jer kerja nya.. Seronok jugak...

Habis saja belajar, dok masih tanam anggur di rumah, bukak laa blog2 novel2 and cerpen2 online... selalunya pergi penulisan2u.blogspot.com. Buat apa?? Nak habiskan masa2 bosan dengan membaca.. Nak beli novel sendiri tu, masa tuh, tak mampu lagi kot... Kan masa tuh tak kerja lagi...

Sekarang ni, masa dah kerja, still lagi membaca blog.. Sebab apa?? Bukan sebab bosan, sebab masa tuh konon2 nak cari kata2 motivasi, kata2 nasihat dan isu2 semasa yang boleh dijadikan panduan untuk menjalani kehidupan seharian...

Nak cari tips2 kecantikan, nak cari resipi, nak cari tempat2 pelancongan, when guna Mr Google, mesti terklik kat blog sapa2, yang share2 pengalaman sendiri... Waaaa, macam2 orang dah guna di blog ni...

Best jugak yer baca blog2 orang... Boleh mengisi masa lapang...


Asyik MEMBACA jerr.. Bila nak ada blog sendiri ni, fie?? Bila pulak nak MENULIS ni??

Haaaaa, sekarang, jeng..jeng...jeng... ni die blog sendiri... Let me introduce my blog.. hihihih..

Camane boleh terjebak dengan blog??

Al-kisahnya sebab berkenalan dangan Mr. Shaklee ni laa..

Hari2 bukak facebook, tengok ramai jer orang share2 gambar pasal Shaklee.. set kecantikan laa, set kesuburan la, set berpantang, set ibu mengandung dan etc...

My cousin, Kak She pun aktif2 share produk2 shaklee sambil letak link blog die kat status die tu.. Macam mane ntah, tangan ni, tertekan link mamacilik.com ... Fie baca punya baca blog die, terus mesej die, " Kak She, macam best jak cerita pasal sembelit Arissa"... hahah.. sembelit pulak difokuskan.. Baca punya baca lagi blog die, terjumpa pulak satu produk ni (ESP), boleh mengurangkan berat badan dan mencantikkan kulit...

Tinggg !!! Waaa, ni dah best ni, cantik + kurus = memang produk yang dicari2... Almaklum, kite kan nak kahwin masa tuh, so, kene carik produk penjagaan kulit dan kuruskan badan dengan harga yang murah...
Terus kol Kak She and order from her...When ESP arrived home, yum2 sedapnye rasanya...

The next day, sign-in facebook, ade lagi orang sahre pasal ESP.. ESP is a milk booster.. Waaa, ini sudah sangat bagus.. Sebab tahun ni, ramai giler (lebih dari satu = ramai lah kan), kazen2 yang akan dapat baby baru.. So ape lagi, kasi promote itu ESP, sambil tolong Kak She gain point... Okay, ada 1orang kazen nak order...

Rasanya best sangat minum ESP ni, rase cam nak cepat2 kurus, terbukak la satu blog, yang kata ade set budget kurus... Then soal siasat Kak She, and finally, order Lecithin and Alfalfa...

Pada suatu hari, ade sorang officemate ni, die kate die tengah cari produk untuk kurus.. So fie terus rekomen produk budget shaklee... Jeng2, order lagi dengan Kak She...

Dalam masa 2 bulan promote and share pasal produk shaklee ni kat orang, even my mama and cousin lain, order and order from Kak She, akhirnya, Kak She advice and ajak to be join in Shaklee...

And yes, akhirnya, setelah kumpul order yang total nya RM650, fie dapat free membership...

Tu cerita macam mana fie kenal dengan ABANG SHAKLEE and join as a INDEPENDENT DISTRIBUTOR


Kenapa kena ada BLOG??

Seperti saya ceritakan tadi, semasa saya membaca blog, di sini, saya dapat memenuhi masa2 kebosanan dengan membaca novel2 dan cerpen2 online... Selain itu, fie boleh tahu aktiviti2 semasa rakan2 dan guru2 yang dah lama tak jumpa dan sukar untuk berjumpa disebabkan faktor jarak...

Blog juga tempat dimana saya boleh mendapatkan tips2 dan produk2 kecantikan (sangat penting bagi setiap wanita..hihihi..), kata2 hikmat, panduan hidup, resipi dan sebagainya...

So, maksudnya disini, blog merupakan tempat untuk kita SHARE ilmu, knowledge, pengalaman dan etc  untuk dijadikan rujukan dan panduan orang ramai...

KITA BERBEZA UNTUK SALING MENGISI
Yessss, saya menerapkan prinsip ini, dimana maksudnya disini, fifie tak tahu semua perkara, orang lain pun tak tahu semua benda, so from here, kita saling melengkapi antara satu sama lain...


Last but not least,
I hope my blog boleh dijadikan panduan yang bermanfaat untuk semua orang.
Saya sendiri pun akan terus membaca blog2 orang lain untuk mengisi segala kekurangan yang ada pada diri saya...


Sekian... Wassalam...

Jumpa lagi di entry akan datang....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...